Bougies

De aanduiding op de bougie is een fabrikantafhankelijke codering voor de warmtegraad en de uitvoering. De warmtegraad bepaalt hoe snel de warmte van de elektroden wordt afgevoerd.

Dit moet bij een lage compressie motor langzamer gebeuren dan bij een snelle sport motor. Dus in een hete motor moet een koude bougie en omgekeerd.
Bij een hete motor is de kans op pingelen of detoneren (ongecontroleerde zelfontbranding) aanwezig als de elektroden van de bougie te heet zouden worden, dus de warmte moet snel afgevoerd worden. Bij een lage compressie motor moet de temperatuur juist wat hoger gehouden worden zodat eventuele olie niet neerslaat op de bougie´s, maar verbrandt.

Wat uitvoering betreft onderscheiden we de schroefdraaddiameter en schroefdraadlengte; tegenwoordig zijn er nog toevoegingen voor het materiaal van de elektrode en andere voor ons niet terzake doende zaken. Vroege Austins hebben 18 mm bougies, late types hebben 14mm, maar omdat de cilinderkoppen uitwisselbaar zijn eerst even opmeten. De standaard cilinderkoppen hebben korte schacht bougies maar sommige aluminium koppen zoals die van Speedex hebben weer lange schacht bougies.

14 mm korte (1/2 inch) schacht graadje warmer is graadje kouder is
Champion L10 L8 L10S
KLG F50 F20 F70
Bosch W175 T1 W125 T1 W225 T1

 

18 mm korte schacht graadje warmer is graadje kouder is
Champion 7 7 Com 8 Com
KLG   M 50 M30 M60
Bosch M 145 T1 M95 T1 M175 T1

Deze aanduidingen zijn allang vervangen maar bij de betere automaterialenzaak kunnen ze uit deze aanduidingen een moderne vervanger opzoeken.
Het is natuurlijk leuker om een setje nieuwe oude te vinden op een onderdelenbeurs.