LED’s

Niet alleen bij de Austin Seven, maar bij vrijwel alle oudere auto’s met 6 volt verlichting, is de lichtopbrengst van de achterlichten en het remlicht in het algemeen gering.
De belangrijkste oorzaken zijn :

 • Bij een spanning van 6 volt is er een relatief hoge stroomsterkte noodzakelijk (2x zo hoog als bij 12 V bij hetzelfde vermogen). Er moet dus veel stroom door schakelaars, bedrading, draad- en massaverbindingen.
  Als deze contacten en verbindingen niet 100% “schoon” zijn ontstaan er overgangsweerstanden en dus spanningsverliezen.
 • Bij een hoog stroomverbruik in combinatie met een te geringe dynamocapaciteit zal de accu snel ontladen.
 • Oudere achterlichten hebben meestal geen reflector (spiegel) achter de lamp. Van een fel brandende lamp blijft er daardoor vaak niet veel meer over dan een “gloeiende spijker”.LED’s
  Al deze zaken kunnen worden opgelost door LED’s (Light Emitting Diodes) in de achterlichten te monteren. LED’s gebruiken nauwelijks stroom en hebben geen reflector nodig omdat ze zijn voorzien van een lensje dat het licht bundelt. Ze zijn er in vele soorten: de lichtopbrengst en de hoek waaronder het licht wordt uitgestraald kan per type sterk variëren, ze geven rood, groen, geel, blauw of wit licht.
  Hoewel er tegenwoordig LED’s verkrijgbaar zijn met een zeer hoge lichtopbrengst, zal het voor een goed resultaat altijd nodig zijn om meer LED’s bij elkaar te plaatsen. Per achterlichtunit bijvoorbeeld 4 LED’s voor het achterlicht en 12 -14 LED’s voor het remlicht.
  Afhankelijk van de ruimte in het achterlicht kun je de LED’s bij de bestaande verlichting plaatsen of het bestaande binnenwerk geheel vervangen en uitsluitend LED’s monteren.
  Aansluiten
  De levensduur van een LED is bijna onbeperkt mits de stroomsterkte door de LED niet te hoog wordt. Voor de meeste LED’s is dit zo’n 30 mA (0,03A) bij 2,5V.
  Om de LED’s aan te sluiten op een 6V systeem kan je 2 LED’s in serie met een weerstand van 82Ω zetten. De maximale stroom door de LED zal dan tot een spanning van 7,5V binnen de perken blijven.
  Voor montage kan je het beste een stukje printplaat gebruiken. Daarop kunnen dan de weerstandjes en de LED’s gesoldeerd worden.
  De LED’s waarmee ik goede resultaten heb gehaald zijn van het type HLMP-ED27-TW000 (5mm red), kosten ongeveer € 0.60 per stuk en zijn geleverd door de firma Farnell in Utrecht. Men levert in principe alleen aan bedrijven (minimum orderbedrag € 50,-).
  Weerstandjes en printplaat zijn in elke doe-het-zelf elektronicazaak te koop.