In Sevennieuws 168

 

Augustus 2023 

Rob blikt op meerdere pagina’s terug op zijn belevenissen als redacteur door de jaren…

Martin doet verslag van een bezoek aan de Palmen collectie door Martin…

Andrew reist eerste klas met een Austin…

Herman stuurt een bijzondere foto van een Austin Seven in Groningen in 1925…

Log hier in om Sevennieuws te lezen>>

Lezing: De grand-tour van een Austin Seven in de Mille Miglia van 1931

Lezing: de grand-tour van een kleine Britse racewagen in het Louwman Museum op 17 augustus om 15.00 uur door Velja Mijatovic & Rob Janzen.

Hoe groot moet de ambitie zijn om met een kleine Britse racewagen mee te doen in de grootste weg race aller tijden? In deze lezing word je meegenomen naar 1931, het jaar waarin een kleine Austin met aan het stuur een onervaren 21-jarige Engelsman, Charles Goodacre, dapper strijdt in de Mille Miglia van Mussolini’s Italië. De Austin en zijn berijder nemen het op tegen klinkende namen zoals Nuvolari, Campari en Varzi .

Klik hier om het hele verhaal te lezen

Website vernieuwd!

Het is eindelijk zover: we kunnen nu sneller aanpassingen doen op de website, dus hou de website in de gaten! Ook proberen we ervoor te zorgen dat op een mobiel apparaat de lezers snel relevante informatie kunnen zien. Dat vergt enig experimenteren, dus de website zal in de toekomst vaker veranderingen ondergaan. De website is opgebouwd als een weblog met steeds weer nieuwe berichten. De drie laatste berichten kunt u vinden onder het kopje “Nieuws”  op de hoofdpagina en op een aparte nieuwspagina staan alle berichten. Dat zijn er nu nog niet veel, maar dat zullen er hopelijk gauw veel meer zijn. Die berichten gaan over de club, evenementen, maar hopelijk ook wat meer andere informatieve stukjes over onze Sevens.

 

 

In Sevennieuws 167

Sevennieuws 167 Juni 2023

Ilke borduurt voort op haar ontmoeting met een bijzondere Engelsman…

Bart beleeft culturele en culinaire avonturen met de Franse Rosengarts…

Gerard rijdt de Seven Miles Run in een geleende Coupé de Ville…

Andrew vat maar liefst drie prachtige evenmenten samen…

Herman speurt als een detective naar verdachte geluidjes in het vooronder…

Christiaan bekijkt de Elfstedentocht vanuit een verrassend nieuwe hoek…

En allemaal zijn het zeer begaafde schrijvers!

Log hier in om Sevennieuws te lezen>>

Brandstof (kosten)

’s Maandags na de genoeglijke en schitterende Paddenstoelenrit van 2 oktober, voor verslag zie Sevennieuws 164, vulde ik de tank van de A35 met Euro 98 à € 2,23 per liter.
Deze investering bracht herinneringen terug aan mijn eerste bewuste autoritten als 11-jarig jongetje begin 1946 toen mijn vader weer de beschikking kreeg over zijn Ford V8 uit 1938, die de oorlog “ondergedoken” had overleefd. Om na de bevrijding in 1945 alsnog te worden gevorderd door het Nederlandse militaire gezag, want auto’s waren uiterst schaars in die tijd.
Meestal mocht ik mee als er getankt moest worden.
Een liter benzine in 1947 kostte wel 2 dubbeltjes en dat is best veel als je zakgeld 1 dubbeltje in de week bedraagt.
Brandstof hoeft niets meer te kosten!
Mike Kelly elektrificeerde zijn 1931 RP Austin Box Saloon en laadt de accu’s gratis d.m.v. zonnepanelen op het dak van zijn huis. Ook het schuifdak van de box is vervangen door een zonnepaneel. Zie foto 1.
In het “Vintage Austin Magazine” nr. 8 van winter 2022 beschrijft hij de om- bouw als volgt:


Verwijder motor, versnellingsbak, uitlaat, radiator, benzinetank en achterbank. Gewichtsbesparing ca. 350 kg.

 

 

Monteer de tweedehands 3-phase, 6 Kw elektromotor inclusief bijbehorende elektronica en accu’s ex MITSUBISHI
fork lift truck. Zie foto’s 2 en 3.
Een en ander resulteert in een 48 km/h stadsautootje met een actieradius van ongeveer 40 mijl.

Wie doet het hem na? Happy Sevening, Hugo

Bron: Sevennieuws 165

Met dank aan Rob W. de verwijzing naar het artikel in Vintage Austin Magazine.

Prijzenregen voor de 100-jarige Seven

Andrew Fallon

Bron: Sevennieuws 165

Octane Historic Club of the Year Award 2022

Voor de Cententary Event in juli 2022, kreeg de Austin Seven Club’s Association de Octane Magazine Historic Motoring ‘Club of the Year Award 2022’.

Een terechte erkenning voor alle visie en moeite onder leiding van de A7CA om het vieren van het 100-jarig bestaan van de Seven zo goed te organiseren en te laten verlopen.

Daarmee stond de A7CA boven de andere gegadigden: BMW Car Club, Bugatti Owners’ Club, Peugeot Sport Club en de VSCC.

 

Classic & Sports Car Club Award 2022

 Wat Classic & Sports Car betrof, trokken zowel de Jaguar als de Rover clubs aan het kortse eind tegenover de feestelijke Austin Seven viering.
Niet alleen vanwege de indrukwekkende schaal van het evenement, maar ook door de diversiteit en creativiteit. Zo werd er naast de gebruikelijke stalletjes, technische demo’s en muziektenten een Austin Seven pop-up museum, een mega-picknick, een masterclass tekenen en een Seven hill climb georganiseerd.

 

RAC Motoring Spectacle Award 2022

Onze derde kers op de taart werd toegekend door de Royal Automobile Club (RAC).

De A7CA moest het opnemen tegen de chique finalisten ‘Concours

on Savile Row’ en de ‘Sir Jackie Stewart Classic’. De RAC-jury: ‘De top-3 op de juiste volgorde zetten

was een heidens karwei, maar uiteindelijk bleek deze eens-en-nooit-meer-samenkomst van 1000

Austin Sevens onweerstaanbaar … een passend eerbetoon aan een iconische auto.’  En aan alle vrijwilligers van de A7CA, lijkt mij.

 

Stilstand is achteruitgang?

Christiaan Linford

 Stilstand is achteruitgang?

 Dat zegt men wel. Zou het in het geval van een Seven ook zo zijn? In mijn ervaring is het bij wat modernere auto’s zeker zo: de hydraulische remmen gaan lekken, rubber slangen scheuren en plastic onderdelen beginnen brokkelig te worden. Onze Sevens hebben veel van deze onderdelen gewoon niet.

Als je Seven lekker droog staat, lekker is doorgesmeerd, olie en koelvloeistof op tijd zijn vervangen, gaat er eigenlijk weinig stuk. Natuurlijk is rijden veel beter, maar met de vloeistoffen netjes ververst en de remmen goed afgesteld en gangbaar zal een Seven braaf starten en blij als een veulentje in de wei zijn rondjes rijden. Oh ja, de banden moeten natuurlijk niet te oud en te hard zijn.

Maar de benzine dan? Vroeger kon je benzine langer laten staan dan nu. Onze blauwe Special herinnerde me eraan. De afgelopen paar jaar is “ Big Al”, ons rode Opaltje, veel meer op pad geweest. Het is frappant hoe snel je aan het gemak van een paar deurtjes went en hij is gewoon erg leuk natuurlijk.

Elfstedentocht

 

De blauwe had elk jaar zijn uitje met de Elfstedentocht en verder reed ik er af en toe een rondje in de buurt mee. De laatste Elfsteden deden we alweer een

jaar of drie geleden. Dat was voor de Coronastop. Ik realiseerde me een paar weken geleden pas dat dat ook de laatste keer was dat ik tankte. Ik vermoed ook dat het geen superbenzine was, dat daar uit de pomp kwam. Het kan best E10 geweest zijn. Op verse E10 rijdt de Seven uitstekend als het moet. Het was me wel opgevallen dat de Special in het voorjaar niet meer goed wilde starten. Het bleek dat het leegmaken en schoonmaken van de vlotterkamer de auto weer deed aanslaan. Dat is heel makkelijk bij de SU-carburateur die op de Special zit. Dus mijn conclusie was dat de benzine in de vlotterkamer sneller bedorven raakte dan in de tank. De benzine rook ook anders en er zat een soort stof onderin de vlotterkamer.

Een paar weken geleden hielp genoemde actie niet meer. Hij wilde, ook na het schoonmaken niet goed starten en toen ik me realiseerde dat de benzine waarschijnlijk al een jaar of drie oud was, besloot ik om in ieder geval de benzine eruit te pompen en te vervangen door een Alkylaatbenzine die lang kan staan. Bij het schoonmaken van de carburateur zag ik dat ook de choke vast stond en dat bemoeilijkt de koude start ook nogal, dus maakte ik de choke ook weer gangbaar.

Er zat nog drie liter oude benzine in, dus die kon ik in een modernere auto wel bij

een halfvolle tank stoppen. Dat leverde geen problemen op.

Stilstand is benzinepech

 

De Alkylaatbenzine (Ecomax x 4) kocht ik bij een motorfietsenreparateur. Hij heeft inmiddels veel klanten met oude motorfietsen die relatief weinig rijden en zo de nadelen van de huidige ethanol-benzines hopen te voorkomen.
Het kost wel 4 euro per liter, maar ik weet nu dat de benzine voorlopig goed is voor de ritjes om het huis. Deze benzine wordt al langer gebruikt voor tuinmachines die lang in de schuur staan. Je kunt het dan ook kopen bij tuincentra en zo. Het heet dan Aspen4 en is nog wat duurder. Alkylaat benzine wordt van LPG gemaakt, verbrandt schoner en stinkt minder, dus als je een ecologische indruk wil maken bij ritjes, dan plak je een “ groene” sticker op je auto. Dat doen ze bij de Mille Miglia dit jaar ook.
Het lijkt me nogal een kostbare zaak om zo’n lange tocht met dergelijke benzine te rijden, maar met de brandstofleverancier als sponsor zal het wel meevallen.
Men heeft het over een toekomst met synthetische E-Fuels voor oldtimers. Ik schat in dat het gebruik en prijs van die E-fuels in de buurt van de Alkylaat benzines kan liggen. Als je met je Seventje maar twee of drie tankjes per jaar leegrijdt is het wel te doen, maar ik kan me niet voorstellen dat je met een dikke Amerikaan dan nog lange afstanden wil rijden.
Zo zie je maar weer hoe geweldig onze Seventjes zijn!

 Vriendelijke groeten, Christiaan Linford

Bron: Sevennieuws 165